Världen

Ryssland kallar till FN:s möte efter amerikanskt agerande i Irak och Syrien

[ad_1]

Detta kommer efter att USA inledde en serie attacker under natten och riktade in sig på positioner i Irak och Syrien.

  • FN:s säkerhetsråd samlas på FN:s högkvarter, tisdag den 23 januari 2024. (AP Photo/Yuki Iwamura)
    FN:s säkerhetsråd samlas på FN:s högkvarter, tisdag den 23 januari 2024. (AP Photo/Yuki Iwamura)

Den ryske biträdande sändebudet till FN, Dmitry Polyanskiy, meddelade på lördagen att Ryssland har begärt en omedelbar session av FN:s säkerhetsråd (UNSC) den 5 februari som svar på USAs aggression mot Irak och Syrien.

”Ryssland har just begärt ett brådskande möte med FN:s säkerhetsråd för att diskutera hoten mot internationell fred och säkerhet från USA:s attacker mot Irak och Syrien. Mötet förväntas hållas kl 16 EST [21:00 GMT] den 5 februari,” sa Polyanskiy på X.

Detta kommer efter att USA inledde en serie attacker under natten och riktade in sig på enheter som US Central Command (CENTCOM) påstår är anslutna till IRGC och dess allierade.

Enligt CENTCOM genomförde amerikanska styrkor mer än 85 attacker i Irak och Syrien med talrika flygplan, inklusive långdistansbombare som sägs ha lyft från USA.

Attacken sägs vara ett svar på en operation som riktade sig mot en amerikansk militärbas i Jordanien tidigare denna vecka.

Läs mer: PMF: Redo att genomföra order för att bevara Iraks suveränitet

Attackerna resulterade i döden av 16 personer och skador på 25 andra enbart i Irak, vilket fick Iraks parlaments säkerhets- och försvarsutskott att uppmana regeringen att skynda på att nå en överenskommelse om utdrivningen av amerikanska trupper.

Vad gäller Syrien ledde attackerna till att flera civila och soldater dödades, att andra skadades och att betydande materiell skada uppkom, enligt ett uttalande från den syriska militären.

Tidigare utropade Iraks premiärminister en dag av sorg för de beväpnade styrkorna som miste livet i aggressionen.
 
Kommenterande om saken, uttalade den iranska utrikesministeriets talesperson Nasser Kanaani att aggressionerna mot Irak, Syrien och Jemen enbart syftar till att uppfylla ”Israels” mål, och tillade att ”sådana attacker engagerar den amerikanska regeringen mer i det regionala [konflikten] än tidigare och skuggar över de brott som den israeliska regimen begår i Gazaremsan.”

Läs mer: Irakiska motståndsrörelsen riktar in sig på Harir US-bas efter aggression mot Irak, Syrien

[ad_2]

Source link

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button