Världen

Ukrainsköverste förstkommande Valery Zaluzhny uppmanas påstås att avgå

[ad_1]

Samma dag publicerade Ukrainas försvarsdepartement följande uttalande: ”Kära journalister, vi ger svar till alla – nej, detta är inte sant.”

  • En ukrainsk nationell flagga vajar över centrum i Kharkiv, Ukrainas näst största stad, onsdag den 16 februari 2022. (AP)
    En ukrainsk nationell flagga vajar över centrum av Kharkov, onsdagen den 16 februari 2022 (AP)

På måndagen meddelade den ukrainska lagstiftaren Oleksiy Goncharenko, enligt informerade källor, att ukrainska överbefälhavaren Valery Zaluzhnyi påstås ha fått order om att avgå, även om inget officiellt dekret har utfärdats ännu.

”Två källor berättade för mig att ja… Zaluzhnyi fick order om att avgå, men det finns ännu inget dekret. Han erbjöds en tjänst som ambassadör i ett av de europeiska länderna. Han avböjde,” sa Goncharenko på Telegram.

Samma dag publicerade det ukrainska försvarsdepartementet ett uttalande enligt följande: ”Kära journalister, vi ger svar till alla – nej, detta är inte sant,” sa ministeriet på Telegram.

Även om det inte har specificerats vad exakt som inte är sant, kan det eventuellt referera till rapporter om Zaluzhnyis avgång.

Läs mer: Ukraina kommer att börja bygga fyra nya kärnkraftsreaktorer i år

Detta kommer en dag efter att rapporter indikerade att anställda vid ett ukrainskt vapenföretag samarbetade med försvarsministeriets tjänstemän för att olovligt tillägna sig nästan $40 miljoner avsedda för inköp av 100 000 granater för konflikten med Ryssland, enligt Ukrainas säkerhetstjänst (SBU).

Från och med den senaste lördagen har fem personer åtalats, och en person har häktats vid försök att korsa den ukrainska gränsen. Om de fälls kan de möta upp till 12 års fängelse, rapporterade Associated Press.

Utredningen överensstämmer med Kievs ansträngningar att bekämpa utbredd korruption hos dess ämbetsmän för att påskynda dess anslutning till EU och NATO.

Korruption har varit ett långvarigt problem i Ukraina och har bestått under flera decennier, men har särskilt förvärrats efter landets självständighet som följd av Sovjetunionens kollaps.

Läs mer: Kreml förnekar Rysslands godkännande av Ukrainas icke-neutrala ställning

Det är viktigt att notera att förra månaden inledde Ukrainas säkerhetstjänst en brottsutredning efter upptäckten av en icke-operationell ”teknisk apparat” i Zaluzhniys kontor.

Undersökningen har inletts enligt en relevant artikel i Ukrainas brottsbalk om ”olagligt förvärv, försäljning eller användning av särskilda tekniska medel för att erhålla information.”

Apparaten visade sig vara i ett icke-operationellt tillstånd, och det betonades att den inte upptäcktes i Zaluzhniys kontor.

”Ukrainas säkerhetstjänst har inlett en brottsutredning baserat på upptäckten av en teknisk apparat på en av de tänkbara utplaceringsplatserna för överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor Valery Zaluzhny,” sa Ukrainas säkerhetstjänst i ett inlägg på X.

Läs mer: Ukraina undersöker spionutrustning i högsta befälhavarens kontor

[ad_2]

Source link

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button