Världen

Tidigare statsminister, diplomat och DJ leder racet för Finlands presidentskap

[ad_1]

Finlands kommande presidentval är ledd av nio kandidater, där tidigare premiärminister Alexander Stubb och tidigare utrikesminister Pekka Haavisto tar ledningen.

  • Finlands premiärminister Alexander Stubb vinkar till media vid ankomsten till den andra dagen av en EU-toppmöte i Bryssel, fredagen den 24 oktober 2014. (AP)
    Finlands dåvarande premiärminister Alexander Stubb vinkar till media vid ankomst till den andra dagen av en EU-toppmöte i Bryssel, fredagen den 24 oktober 2014. (AP)

Bland de nio kandidaterna som tävlar i Finlands presidentval på söndag, är tidigare premiärminister Alexander Stubb och tidigare utrikesminister Pekka Haavisto i ledningen.

Den valda presidenten kommer att tjäna en mandatperiod på sex år med begränsade befogenheter och leder inte utrikespolitiken tillsammans med regeringen.

Alexander Stubb, en tidigare premiärminister:

Alexander Stubb var premiärminister från 2014 till 2015 och har återvänt till politiken för att kandidera till president efter år i akademin. Han valdes först till Europaparlamentet 2004, blev utrikesminister 2008 och innehade senare filer inom finans och europeiska frågor.

Den tidigare premiärministern skämdes flera gånger under 2014. Först för att bära kortbyxor under en konferens om Ukraina och för att agera som en mänsklig darttavla på en nöjespark.

Läs vidare: Finland rustar upp för historiskt NATO-beslut

Stubb kritiserades också för sitt beslut att ge tillstånd för byggnationen av ett kärnkraftverk tillsammans med det ryska statliga bolaget Rosatom. Senare, 2015, blev han finansminister. Två år senare lämnade han parlamentet och blev vice ordförande för Europeiska investeringsbanken.

Pekka Haavisto, ’NATO-arkitekten’:

Pekka Haavisto, en 65-årig medlem av Gröna partiet och tidigare utrikesminister, kandiderar för närvarande som oberoende. Han spelade en nyckelroll i utformningen av Finlands NATO-medlemskap och övervakade en betydande policyförändring som markerade slutet på decennier av militär icke-anknytning.

Med en bakgrund inom diplomati var Haavisto involverad i konfliktlösning när han fick i uppdrag att förhandla om frisläppandet av finska medborgare som hade hållits som gisslan i Kuwait efter kriget med Irak 1990. Hans diplomatiska karriär inkluderar att ha tjänstgjort som FN-diplomat och fungerat som EU:s speciella representant för Sudan från 2005 till 2007, där han bidrog till fredssamtalen i Darfur.

Trots att han kandiderade till presidentposten två gånger tidigare, 2012 och 2018, mötte Haavisto nederlag båda gångerna mot dåvarande president Sauli Niinisto från det konservativa partiet.

Utöver sina politiska ansträngningar är Haavisto erkänd som en amatördiscjockey och använder namnet DJ Pexi.

Jussi Halla-aho, ’den invandringskritiska lingvisten’:

Jussi Halla-aho, den 52-åriga kandidaten från Finns parti, ligger för närvarande på tredje plats i opinionsundersökningarna.

Halla-aho har gett sitt politiska karriär till sitt kontroversiella blogg, Scripta, som inleddes 2005, där han formulerar kritik mot media och invandring.

Läs vidare: Finlands ’mest högerinriktade regering’ ögonkut på invandring

Han har hållit fast vid sin kritik mot Ryssland och, så tidigt som 2019, varnat för byggandet av Nord Stream-gasledningarna. Hans obevekliga pro-ukrainska hållning har gett honom erkännande, inklusive en medalj från den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky som tilldelades honom förra året.

[ad_2]

Source link

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button