Världen

EU:s utrikesministrar förbryllade av Israels förslag om konstgjord ö.

[ad_1]

Den israeliska ambassadören föreslog uppenbarligen att skicka alla palestinier till en konstgjord ö utanför Gazaremsan.

  • EU Foreign Ministers baffled by Israeli proposal at Gaza peace talks
    ”Israels” utrikesminister Israel Katz till höger anländer till ett möte med EU:s utrikesministrar vid Europeiska rådets byggnad i Bryssel, måndag, januari 22, 2024 (AP)

Under ett nyligen möte med EU:s utrikesministrar, mötte ”Israels” utrikesminister Israel Katz besvikelse när han föreslog att flytta palestinierna till en konstgjord ö utanför Gaza.

Förslaget, som ursprungligen lades fram 2017 under Katz tid som transportminister, misslyckades med att få gehör bland ministrarna, som fortsatte diskussionerna om fredsplanen för Mellanöstern.

Källor avslöjar att ministrarna tydligt var bedrövade över Katzs absurda förslag, med en som säger: ”Ministrarna ignorerade det och gick vidare med det de var där för att diskutera. Ingen engagerade sig i det.”

Läs mer: Europas globala rykte skadat av ståndpunkten om Gaza: Politico

På den palestinska sidan avvisade utrikesminister Riyad al-Maliki Katzs förslag och betonade det akuta behovet av en vapenvila i Gaza.

Al-Maliki uppmanade sina EU-kollegor att fördöma den israeliska premiärminister Benjamin Netanyahus nyligen uttalade motstånd mot skapandet av en palestinsk stat och överväga sanktioner mot honom.

När han talade till ministrarna påpekade al-Maliki EU:s ansvar för att främja fred i regionen och noterade: ”Jag anser att EU just nu har ett kollektivt ansvar. De måste visa ledarskap och mod, och verkligen inta rätt ståndpunkt. Jag kommer att säga det mycket öppet, mycket tydligt till mina europeiska kolleger. Jag förväntar mig att ni kräver en vapenvila och arbetar för det. Jag förväntar mig att ni fördömer uttalandet som gjordes av Netanyahu om att avvisa tvåstatslösningen. Jag förväntar mig att ni börjar överväga sanktioner mot Netanyahu.”

”Palestiniernas liv har verkligen betydelse, och vi kan inte acceptera det, ni vet. Palestinska barns liv behandlas verkligen mindre än barns liv någon annanstans i världen. Detta är verkligen mycket väsentligt och mycket viktigt.”

Läs mer: Netanyahu: Det kan inte finnas en palestinsk stat

Detta sker mot bakgrund av ökade spänningar kring de förutsättningar som Saudiarabien ställt för att nå en normaliseringsöverenskommelse med ”Israel”.

Gulfstaten har upprepade gånger, genom flera diplomatiska kablar, betonat att det enda hinder som står i vägen för att normalisera relationerna med den israeliska regimen skulle involvera etableringen av en palestinsk stat.

Som ett resultat av detta har Väst pressat ”Israel” att följa Saudis krav, men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har varit källan till frustration bland allierade genom konsekvent motstånd mot tvåstatslösningen.

Tidigare under dagen uppgav EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell att EU enbart stödjer FN-stödda tvåstatslösningen som den godtagbara fredsprocessen i Gazaremsan.

”Jag anser att vi måste sluta tala om fredsprocessen och istället börja tala mer konkret om tvåstatslösningsprocessen. ’Fredsprocessen’ kan vara många olika sorters fredsprocesser, vilken sorts fred pratar ni om? Så låt oss diskutera vad vi vill göra, och vad vi vill göra är att bygga en tvåstatslösning. Att namnge det är viktigt. Så härifrån kommer jag inte att tala om fredsprocessen, utan jag kommer att tala om tvåstatslösningsprocessen”, sa Borrell till journalister inför rådet.

”Om de inte är överens [israelerna om tvåstatslösningen], så måste vi diskutera. Därför är vi här, vi måste diskutera även om de inte är överens. De måste komma hit och diskutera med oss och vi kommer att studera vilken lösning de har i åtanke”, sa Borrell.

På söndagen avslöjade en rapport av Financial Times att ett dokument som cirkulerades inför dagens möte uppmanade medlemsstaterna att utarbeta potentiella konsekvenser för ”Israel” om det senare misslyckas med att omfamna tvåstatslösningen.

[ad_2]

Source link

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button