Världen

Lavrov: USA:s Blinken, EU:s Borrell ”backade ur” att prata med Ryssland

[ad_1]

Estland, Lettland och Litauen bojkottade alla evenemanget i Skopje och hävdade i ett gemensamt uttalande att Lavrovs närvaro ”riskerar att legitimera aggresor-Ryssland som en legitim medlem i vårt samfund av fria nationer.”

  • Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skrattar under sin presskonferens vid tiden för OSSE-mötet i Skopje, Nordmakedonien, fredagen den 1 december 2023. (AP)
    Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skrattar under sin presskonferens vid tiden för OSSE-mötet i Skopje, Nordmakedonien, fredagen den 1 december 2023. (AP)

Under en presskonferens i Skopje, Nordmakedonien, på fredagen för Organisatonen för säkerhet och samarbete (OSSE) toppmötet, kallade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov ut USA:s utrikesminister Antony Blinken och EU:s utrikeschef Josep Borrell för att ha ”skrämt” sig från att prata med Ryssland.

RT citerade Lavrov och han sade att både Borrell och Blinken lämnade evenemanget tidigt på grund av att de var för rädda för att engagera sig i en öppen dialog med Ryssland, och berättade för reportrarna att Blinken ”flydde” från evenemanget.

Lavrov noterade vidare att vissa lokala medier försökte kasta en skugga över Ryssland genom att släppa en bild av deltagarna i toppmötet där Lavrov tilsynelåtande var frånvarande, för att försöka övertyga världen om att Ryssland är isolerat på grund av kriget i Ukraina.

Rysslands utrikesminister avslöjade sedan att bilderna togs innan toppmötets öppning och att bilderna som publicerades dagen därpå visade alla deltagare med Lavrov. Han noterade också att utrikesministrarna från Ukraina, Polen och de baltiska staterna inte var närvarande.

Läs vidare: Seymour Hersh: Russia, Ukraine peace underway, 4 new region additions

”Jag tror att både Blinken och [top EU-diplomaten Josep] Borrell har lämnat också. De kan säga att de betonar sin avsikt att isolera Ryssland, men jag tror att de bara är rädda, rädda för en ärlig konversation med fakta.”

Vissa EU-utrikesministrar försökte undvika att prata om västerländska ”knep” som avser att neka ryska diplomater tillgång till internationella evenemang som FN- och UNESCO-möten.

’På bristningsgränsen’

Estland, Lettland och Litauen bojkottade alla evenemanget i Skopje och hävdade i ett gemensamt uttalande att Lavrovs närvaro ”riskerar att legitimera aggresor-Ryssland som en legitim medlem i vårt samfund av fria nationer.”

Den polska utrikesministern Szymon Szynkowski vel Sek uttryckte samma åsikt genom att säga att man inte kan bortse från att Lavrov ”kommer att vara närvarande vid bordet för organisationen som är tänkt att bygga fred och säkerhet i Europa.”

Lavrov höll ett viktigt tal vid toppmötet och slog larm om att OSSE avvek till ett ”bedrövligt tillstånd” till följd av ”kortsiktiga” västerländska beslut.

Han sade att framtiden för OSSE är ”oklar” och att man nu var ”på bristningsgränsen.”

Detta kommer efter att Tjeckiens president Petr Pavel uttryckt Centrala Europas stöd för Ukraina, då NATO betraktar Ryssland som det största hotet i Europa och för närvarande förbereder sig för en större konflikt, enligt Pavel.

Pavel påpekade att han inte tror att hans kollegor har en annan syn på kriget i Ukraina och säger: ”Vi har alla kommit överens om att det är i vårt omedelbara intresse att Ukraina lyckas,” och kallade det att bistå Ukraina för ”en naturligt mänsklig steg.”

När han tillfrågades om ett potentiellt hot mot NATO från Ryssland uppmanade Pavel till försiktighet, men menade att det skulle ta år för Ryssland att förnya sina militära kapaciteter.

”Å andra sidan finns det många variabler i beräkningen som kan ändra situationen. Det kommer verkligen att bero på utfallet av konflikten i Ukraina,” sade han och noterade: ”Alla arméer förbereder sig för möjligheten till en högintensitetskonflikt.”

[ad_2]

Source link

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button