Världen

Kiev nära att slutföra villkor för EU-anslutningssamtal: Von der Leyen

[ad_1]

Europeiska kommissionens ordförande säger att Ukraina har uppfyllt ”alla nödvändiga krav” för nästan alla steg för att påbörja processen att gå med i EU.

  • Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, right, and European Commission President Ursula von der Leyen attend a press conference in Kyiv, Ukraine, Saturday, Nov. 4, 2023. (AP)
    Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen deltar i en presskonferens i Kiev, Ukraina, lördag 4 november 2023. (AP)

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har förklarat att Ukraina har gjort betydande framsteg för att uppfylla de kriterier som fastställts av Europeiska unionen (EU) för att påbörja processen att gå med i unionen.

I en intervju med Politico i tisdags försäkrade von der Leyen att Ukraina har uppfyllt ”alla nödvändiga krav för nästan alla de sju steg vi bad dem att göra… när de blev ett kandidatland.”

I sitt tal till Ukrainska parlamentet den 4 november avslöjade von der Leyen att Ukraina redan hade uppfyllt 90% av de förutsättningar som krävs för att initiera anslutningsprocessen. Hon noterade vidare att om förutsättningarna snabbt uppfylls kan förhandlingar börja vid slutet av 2023.

Efter denna utvärdering rekommenderade Europeiska kommissionen att inleda EU-anslutningssamtal med Ukraina och Moldavien. Beslutet att inleda förhandlingsprocessen kommer att vara ett viktigt ämne för diskussion bland EU-ledare under en kommande toppmöte i Bryssel planerat den 14-15 december.

Det är viktigt att lägga märke till att enhälligt godkännande från alla befintliga EU-medlemsstater är en förutsättning för beslutet att gå vidare.

Läs mer: Ryssland motsätter sig Ukrainas medlemskap i NATO, inte EU-medlemskap: Putin

”Om Ukraina ska gå med i EU om ett år, ljuger du”  

Detta kommer som en överraskning, eftersom Ukrainas anslutning till EU rapporterades ta upp till 20 år. I juni 2022 rekommenderade Europeiska kommissionen att ge EU-kandidatstatus till Ukraina och Moldavien. I maj 2022 sa Frankrikes Europaminister, Clément Beaune, att Ukrainas EU-medlemskap var ”15 eller 20 år” från att förverkligas.

”Vi måste vara ärliga. Om du säger att Ukraina ska gå med i EU om sex månader, eller ett år eller två, ljuger du,” sa Beaune i en intervju med en lokal radiostation. ”Det är förmodligen om 15 eller 20 år, it det tar lång tid.”

Läs mer: Balkan varnar Ukraina för EU-illusioner

[ad_2]

Source link

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button