Världen

Bolivia bryter ’Israel’-förbindelser medan Chile, Colombia återkallar sändebud över Gaza-aggression

Bolivia har brutit de diplomatiska förbindelserna med den sionistiska enheten medan Chile och Colombia har återkallat sina ambassadörer på grund av det brutala israeliska angreppet i Gaza och en eskalerande humanitär kris i den belägrade enklaven.

Bolivia ”har beslutat att avbryta de diplomatiska förbindelserna med staten Israel, i avvisning och fördömande av den aggressiva och oproportionerliga israeliska militäroffensiven som pågår i Gazaremsan,” sade vice utrikesminister Freddy Mamani under en presskonferens på tisdagen.

Ministern för presidentämbetet Maria Nela Prada meddelade också att landet skickar humanitär hjälp till Gaza.

”Vi kräver ett slut på attackerna” i Gazaremsan ”som hittills har orsakat tusentals civila dödsfall och tvångsförflyttningen av palestinier,” sade hon på samma presskonferens.

Regeringen för den vänsterorienterade Luis Arce är den första i Latinamerika som bryter förbindelserna med den sionistiska enheten sedan den israeliska aggressionen började den 7 oktober.

Bolivia meddelade bara att de återupprättade förbindelser med ockupationsregimen 2019, ett decennium efter att de hade avbrutits på grund av tidigare attacker mot Gazaremsan.

Colombia, Chile återkallar sändebud

I separata händelseutvecklingar talade ledarna för både Colombia och Chile också ut på tisdagen mot den israeliska offensiven, som nu har dödat mer än 8 500 palestinier – två tredjedelar av dem kvinnor och barn.

”Jag har beslutat att återkalla vår ambassadör till Israel (Margarita Manjarrez) för samråd. Om Israel inte stoppar massakern på det palestinska folket kan vi inte vara där,” skrev Colombias vänsterpresident Gustavo Petro på X, tidigare Twitter.

Chile, som har den största palestinska befolkningen utanför den arabiska världen, sade också på tisdagen att det återkallar sin ambassadör till den sionistiska enheten i protest mot israeliska ”oacceptabla överträdelser av internationell humanitär rätt”.

Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva, vars land innehar det roterande ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd, har uppmanat till eldupphör.

Han sa att ”terrorattacken” av palestinska militanter mot Israel inte motiverade att döda ”miljoner oskyldiga” i Gaza.

Källa: Byråer

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button